Posted on

Защо да купувате екран за проектор?

Това е въпрос, който ни се задава често.
Много хора погрешно вярват, че обикновена боядисана бяла стена или обикновен бял чаршаф също ще свърши работа.
Това което ще видите с която и да е от тези опции, тя ще бъде такава, при което детайлите, контрастът и верността на цветовете са силно компрометирани.
Конвенционалната боя на стената не е проектирана да отразява равномерно светлината и колкото и да е гладка мазилката по повърхността, светлината просто ще се разпръсне.
Латексът е също толкова лош, че добавя още една опция към този неприятен списък на неуспехите. Няма два начина за това, ако искате истинско кино изживяване, ще ви е необходим подходящ екран за проектор.
Не се притеснявайте, те не трябва да бъдат много скъпи, но не се заблуждавайте че най-евтините екрани ще са нещо по-различно от изброекните лоши примери по горе. Достойните опции започват от около 400 лева а премиум оферти на голяма марка в зависимост от размера, платното и управлението могат да струват и 5 000лева.
Въпреки че не говорим за незначителни парични суми, в контекста на типичната система за домашно кино с проектор, тези разходи са разумни. Ако смятате да изградите домашно кино със средства колкото за един голям телевизор определено това няма да се случи, като след проучване би довело до голямо разочарование.
Първото нещо, което трябва да решите, е колко голям искате да бъде екранът. Това зависи от това колко място имате, но типичните размери обикновено са между 96 – 120 инча диагонал.
Вътрешните телевизионни екрани може да стават все по-големи, но те не се сравняват с мащаба на изображението, което ще получите от екран.
Въпреки че е изкушаващо да получите най-големия екран, който ще се побере в наличното пространство, просто се уверете, че е възможно да видите долния ръб на екрана от всяка позиция за сядане.
Освен това не използвайте толкова голям размер, че да трябва да преместите очи, за да видите целия екран. Неприятно е чувството, сходно със седенето на първия ред седалки в кино. Избора зависи и от няколко други фактора, един от най-важните е съотношението на видимата или облъчена част на екрана, а те са:

1:1 – това обикновенно са екрани които нямат черен борд и се ползват за презентации, разбира се поради факта че са мултифункционални са и най-достъпни.

4:3 – стандарта е познат от телевизионния екран от преди 15 – тина години можем да кажем, че сме свидетели на смяната на този стандарт със следващия в смисъка и перипетите през който премина този процес. Това съотношение се препоръчва ако имате проектор с 4:3 матрици(а) и проектирате изображения с него в същия режим, подходящ е за фотографи които биха желали да демонстрират снимки правени в този режим, на голям екран.

16:9 – Може би най-търсения в момента и наложен стандарт, повечето телевизионни програми е излъчват в него както и повечето филми който бихте гледали. Разбира се можем да посочим много голямо приложение , но основно той се налага в бизнес среда и също така в някой ( повечето ) домашни кина.

16:10 – това е стандарт за матриците на повечето проектори и ако желаете да ползвате възможностите им на 100% , е добре да се спрете на него, но бихте могли да го използвате основно със сигнал подаден от компютър с този аспект на монитора или чрез видеокартата да го промените.

2.35:1 – или CinemaScope това е суров формат на голяма част от киното заснемано след 1970 г. и ако смятате че бихте могли да притежавате такива филми удоволствието е несравнимо. Основно обаче се ползва за работа в студия който ползват такъв суров формат.

В заключение за аспектите искаме да знаете че имат своите цифрови измерения съотнесени към фотографията, които умишлено не сме споделили за да не се размиваме в избора на верния екран. Съобразете се с помещението, проектора и вида на сигнала.

Следващата важна точка е така наречения Gain на екрана или това е количеството отразена светлина за единица площ, но тази характеристика влияе директно на контраста и картината ще е силно зависима от него. Най-простото обяснение е че увеличавайки Gain пропорционално намалявате контраста, или избора на екран за офиса ви ще е един (както и на проектор) а за домашното ви кино съвсем друг (проектора също).

Екраните са много видове но основно са електрически екрани, ръчни екани, екрани рамка и преносими екрани. Кой е екрана който ви трябва на вас от изброените можете да решите вие или да се доверите на нас в избора. И както остановихме няма как да имаме добър резултата ако не ползваме екрани за проектори.

Надяваме се да сме ви били полезни с това кратичко описание на някой основни характеристики на екраните. ОП Системи ООД изготвя вашия проект за домашно кино или конферентна зала, доставя и монтира екрани за проектори.