Posted on

Академия за прожекционни екрани

Използването и монтирането на правилния прожекционен екран е важна част от AV планирането. С постоянното усъвършенстване на високата разделителна способност пазарът на проектори се движи стремглаво напред, което прави екранът за прожектиране по-важен компонент, отколкото някога е бил. Не всяка повърхност може да обработи малки на размер пиксели, без да навреди на изображението, както и не всяка такава може да издържи на лазерна прожекция без да причини появата на петна. За да постигнете най-добрия краен резултат, трябва да подберете оборудване, подходящо за условията и целите, които сте си поставили, като нашата задача е да улесним това Ваше начинание.

 

Защо прожекционният екран е толкова важна част от AV планирането?

Този вид екрани са последният нужен елемент за завършването на аудио-визуалните прожекционни проекти. Необходими са, за да се достигне най-висококачественото възможно изображение. Прожектирането върху друга повърхност или материал би дало прилична картина, която не би могла да се сравнява с яркото и равномерно отражение на горепосочения екран. Нашата техника разполага с богат избор от повърхности. Всяка такава има своите отличителни характеристики, които подобряват или поддържат прожектираното изображение, справяйки се с различните препятствия по индивидуален начин. Всички имат отразяващо покритие, което ще насочи светлината към публиката и ще осигури нейното равномерно разпространение. Тези факти потвърждават твърдението, че екранът е съществена част от планирането на изпълнение на аудио-визуален проект.

Актуални видове екрани на днешния AV пазар

Дисплеите с плосък екран са предпочитан избор при монтаж в заседателни зали пред по-малките по размер прожекционни екрани. Ако държите на първо място публиката да вижда и чете лесно и достъпно съдържанието, този тип екран е подходящият избор за Вас. Проучвания показват, че в стая с дълбочина повече от 5 метра, плоският дисплей е твърде малък за хората, седнали в задната част на стаята. Екраните са подходящи както за заседателни зали, така и за аудитории, конферентни зали и специални изпълнения като симулациите.

 

Прожекционният екран осигурява следните изисквания:

  • плоска повърхност за отразяване на прожектираните изображения, която не нарушава целостта на съдържанието и подсигурява постигането на фокусирана и детайлна картина.
  • голям размер на изображението, предназначен за големи на брой аудитории, като осигуряваме екрани, съответстващи на впечатляващите характеристики на най-сложните проектори.
  • равномерното разпределение на светлината, което осигурява широк зрителен ъгъл в желаната посока.

 

Качество на изображение

Основната цел на нашата техника е да отговори на очакванията на публиката за качествено прожектиране, като същевременно поддържа или дори подобрява контраста и яркостта. Когато говорим за ниво на качество, трябва да вземем предвид няколко фактора, които синхронизирани и приложени правилно създават възможно най-добрата проекция.

 

Амбиентна светлина

Амбиентната или така наречената странична светлина е тази светлина, която може да повлияе негативно на проекцията. Може да идва от прозорците или от стайното осветление. Щорите за прозорци са подходящо решение на проблема, ако използвате по-мощен проектор. По този начин се увеличава нивото на белия цвят, докато нивата на черното се размиват и намалява контрастът, необходим за отделните детайли. Прожекционният материал блокира ефекта на амбиентната светлина, повишавайки контраста на тази, идваща от екрана. Този вид техника позволява прожектирането в среди и помещения, където преди е било невъзможно и непосилно.

Характеристики

  • Излъчване – яркостта на проектора се измерва в ANSI-Lumen. Колкото пo-голям на брой е ANSI-Lumen-а, толкова по-ярко е самото изображение, като блокира излишната светлина. Моля, обърнете внимание, че твърде ярко изображение не бива да се гледа за по-дълъг период от време.
  • Позиция – проекторът може да бъде поставен пред или зад екрана. Възможно е монтирането му на таван или да бъде поставен на някоя маса. Съветваме Ви да обърнете внимание върху избора на проекционна повърхност, тъй като покритието на всяка регулира излишната светлина, както вече споменахме.
  • Обектив – всеки проектор има леща, която определя разстоянието между самия проектор и екрана. При използване на леща с къс фокус, който скъсява самото разстояние, се препоръчва повърхност, която е гладко опъната. По този начин ще избегнете възможно изкривяване на изображението, причинено от попадане на светлината под неподходящ ъгъл.

 

Gain

Gain е мерната единица за отражение, свързвана с общоприетия стандарт Магнезиев карбонат MgCO3. Вместо да абсорбира светлината, това съединение отразява прожектираната светлина с перфектна равномерност. Стандартната яркост на повърхността за прожектиране е матово бяло, с коефициент 1.0 по скалата на мерната единица gain.

 

LUX

Възприеманото количество светлина, отразено от прожекционния екран, се изразява в LUX. Оптималното качество на изображението и четимостта се постигат, когато силата на светлината на проектора, размерът на прожекционния екран и яркостта на повърхността, измерена в gain, са подходящо съчетани помежду си.

 

Ъгъл на видимост

Ъгълът на видимостта на повърхността на проекционния екран показва максималния ъгъл, при който прожектираното изображение все още е ясно видимо. Яркостта на изображението намалява с увеличаване на ъгъла на видимост спрямо оста на изображението. Максималният зрителен ъгъл е точката, в която зрителят възприема по -малко от 50% от интензитета на светлината на изображението. Това ограничение е общоприетият стандарт за качество на изображението.

Граници

Черните рамки около проекционната площ върху екрана увеличават възприемания контраст на прожектираното изображение, както и спомагат за подравняването на излъчваната картина от проектора. Тъй като неговата цел е да покрие най -високите стандарти за качество на изображението на дисплея, всички наши прожекционни екрани са снабдени с черни рамки, в случаите когато това е технически възможно.

 

Tab-tensioned – когато плоскостта на екрана влияе върху разделителната способност на проекцията 1.     Когато плоскостта не е опъната, се появяват вълни или пречупвания върху изображението.2.     Когато плоскостта е опъната, изображението е поддържано вертикално и хоризонтално, което осигурява перфектното му прожектиране

Винаги гарантирана плоска проекционна повърхност

Плоската проекционна повърхност осигурява идеално равна зона за гледане. Извлича максимума от Вашия проектор, като пикселите не се губят или деформират. Ако детайлите са важни за Вас, идеално равната прожекция трябва да бъде на първо място по важност.

Гладка повърхност

Отпуснатите повърхности от фибростъкло имат видима груба текстура, която създава шум в прожектираното изображение и значително намалява неговото качество. Виниловите опънати прожекционни повърхности са по-гладки и запазват качеството на изображението много по-успешно, което ги прави подходящи за проектори с висока разделителна способност.

 

Опъната повърхност при HD резолюция

Опънатият екран ще осигури най-високото възможно качество на изображение от проектор. Повърхностите от фибростъкло се използват основно за ръчни и електрически екрани и не могат да възпроизведат резолюция с HD качество, тъй като материалът е опънат само вертикално, потенциално удължавайки и изкривявайки отделните пиксели в прожектираното изображение.

 

Всяко проектирано изображение ще изглежда по-добре на HD прогресивна повърхност

Прецизност на цветовете – Еднородност на изображението – Запазване на пикселите

Най-добрата повърхност за HD, 4K и Ultra HD прожекция:

Химическата формула за нашата линия HD Progressive повърхности е създадена да отразява и запазва изображението при неговото проектиране. С развиването на самия процес на проектиране, повърхността добива все по-голяма важност. Ние изследваме науката за повърхността с вътрешен екип от посветени химици. Изучавайки физиката на светлината и експериментирайки с науката за повърхността, ние открихме по-добър начин. Зад всяка повърхност се крие собствена екологична химическа формула. Това означава, че за вашето изображение можем да осигурим най-подходящата повърхност

 

Прецизност на цветовете

Целим да осигурим най-високия възможен стандарт, когато става въпрос за прецизност на цветовете. Всички наши повърхности са индивидуално тествани и цветът е измерен, за да се гарантира, че всяка повърхност ще запази истинския цвят на проектора.

Еднородност на изображението

Наложително е повърхността да отразява светлината по начин, който поддържа еднородността на прожектираното изображение. HD Progressive осигурява равномерно разпределение на проектираната светлина за перфектно изображение.

 

Гранулярност на повърхността

Яснотата на изображението се крие в микроскопичните детайли. Нашата винилова технология гарантира първокласна повърхност, без микроскопични вдлъбнатини или прорези, подсигурявайки запазването на всеки пиксел. Когато погледнете отблизо повърхността на прожекционния екран, много повърхности изглеждат като различни зърна шкурка, а други имат микроскопични вариации. Това причинява загуба на пиксели и „шум“ в изображението, тъй като повърхността не е в състояние да отразява перфектно изображението. С напредването на разделителната способност на проекцията запазването на пикселите стана много по-важно за запазване на яснотата на Вашето изображение.

Химията зад HD Progressive повърхност е създадена така, че да създаде повърхност без микроскопични вариации, позволявайки на екрана да изчезне. Резултатът е брилянтна светлина, живи цветове и най-добрата повърхност за HD, 4K и Ultra HD прожекция.

Кога прожекционната повърхност е подходяща за 4K и 8K проекция?

Ето над какво може да помислите – използването на материал, който не е подходящ за 4K прожекция, ще доведе до изкривено изображение и загуба на пиксели. Когато планирате проект, който има 4K проекция, е жизненоважно да вземете предвид прожекционния материал, който да използвате. Причината да го направите е, защото 4K изображението има много висока плътност на пикселите – 4096 пиксела хоризонтално и 2160 пиксела вертикално. Размерът на пиксела е станал толкова малък, че текстурата на прожекционния материал ще окаже действителен ефект върху това, което зрителят вижда. Случвало ли Ви се е да докоснете прожекционната повърхност на екран? Ако не е опънат, вероятно е от фибростъкло или тъкан материал, който се усеща като груба шкурка. Това никога не е било проблем с по-старите проектори с по-ниска разделителна способност, тъй като пикселите са били достатъчно големи, за да покрият тези неравности и спадове. При настоящите проектори резолюцията използва по-малки пиксели, които могат да се деформират или загубят в структурата на повърхността. Тези неравности и вдлъбнатини върху прожекционните материали причиняват изкривяване или загуба на пиксели и оказват влияние върху качеството на изображението и видимите детайли в по-голям мащаб. За 4K проекцията или за всяка друга с висока разделителна способност е необходима повърхност, която е възможно най-гладка, за да се избегне изкривяване на пикселите и да се постигне най-доброто качество на изображението. Ако инвестирате в проектор, който работи на принципа за улавяне на всеки детайл, няма да желаете прожекционната повърхност да влоши качеството на изображението. HD Progressive е единствената опция за проектори с висока разделителна способност, която от своя страна има значение за всеки пиксел. Постигане на най-доброто качество на изображението За да постигнете възможно най-доброто качество при 4K проекция се изисква да обърнете внимание на две много важни свойства – еднородност и прецизност на цветовете. Прецизност на цветовете Всеки материал, върху който проектирате, ще промени цвета, внимателно оформен в двигателя на проектора, до малко по-различен нюанс. Стандартен матов бял материал, например, ще измени цвета леко към синьо. Химията зад HD Progressive прожекционното покритие е създадена, така че да възпроизведе точни цветове в проекцията. Всички наши HD Progressive повърхности са индивидуално тествани, за да се гарантира, че всяка повърхност ще запази истинския цвят на проектора. Еднородност  Много важна част от прожекцията е равномерното разпределение на  светлината върху изображението. Ако не е равномерно разпределена по цялата повърхност, а е събрана в центъра, в ъглите може да не достига достатъчно количество и информация трудно да се вижда или чете. Това е често срещан проблем при повърхности с по-голям брой gains или когато се използват лоши прожекционни материали, докато при HD Progressive равномерното разпределение е 100% сигурно. Ако то е постигнато, може дори да не забележите, че гледате изображение, което се прожектира. Светлината ще изглежда равномерно ярка на всяко едно място на прожекционния екран, възпроизвеждайки добре осветено и детайлно изображение за публиката. Размер на прожекционния екран и 4K/UHD Истинската 4K резолюция има съотношение на пикселите от 4096 хоризонтално и 2160 пиксела вертикално (приблизително съотношение на страните 1,9:1). Ultra HD (UHD) е с разделителна способност от 3840 пиксела хоризонтално и 2160 пиксела вертикално с точно съотношение на страните 16:9 и  е често срещана при телевизори и дисплеи. Много доставчици предлагат своите UHD продукти като 4K и това може да създаде объркване. Затова имайте предвид, че е необходим персонализиран размер на екрана в съотношение 4K, за да може прожектираното изображение да пасне идеално на прожекционния екран. Оразмеряване на прожекционен екран към стаята Изборът на правилен прожекционен екран е от голямо значение. Неговата цел е двойна: 1. да изведе визуално информацията, без да загуби качеството на картината 2. да насочи прожектираната светлина към публиката. И двете изисквания трябва да бъдат изпълнени, за да се осигури оптимално възпроизвеждане на прожектираното изображение. Ако искате всички в стаята да виждат какво има на екрана, уверете се, че Вашият прожекционен екран е с правилен размер. Разделителната способност също влияе при избора на размер – колкото по-голяма е тя, толкова повече предразполага към по-малък шрифт на текста и изображенията.Може да изчислете диагонала на прожекционния екран, който ще е най-подходящ за Вас, като разделите дълбочината на стаята на две.Също така може да вземете предвид при изчисляването: Височината на тавана Често това е ограничаващ фактор. Удобен ъгъл за гледане За професионални и образователни цели разстоянието между пода и зрителната зона на прожекционния екран трябва да бъде приблизително 125 см, за да сме сигурни, че тези, които седят в задната част на стаята, могат да видят прожекцията. В зависимост от височината на тавана, това може да изисква допълнително черно падане, ако прожекционният екран е монтиран на тавана. За приложения за домашно забавление това разстояние трябва да бъде между 60 и 90 cm. Удобно разстояние за гледанеЗа професионални и образователни цели първият ред седалки трябва да наблюдава екрана от 1,5м височина, докато за домашно забавление – от 2м височина. Винаги обмисляйте целта на Вашата проекция при определяне на размера. Например, плосък дисплей може да изглежда добра опция при изнасяне на презентация, но в повечето случаи те всъщност са твърде малки. Ако правилата на палеца се прилагат често, избирането на по-голям прожекционен екран гарантира достигането на информацията до всяка част от публиката.